Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.09.17

A Szeretet tanulható

Tudtad-e, hogy Istent megkérheted arra is, segítsen téged jobban szeretni tudni? Nem mindnyájan születünk szerető családba, nem mindnyájan élvezhetjük a szerető otthon melegét gyermekkorunkban, felnőtt korunkban is csak annyit tudunk adni emberi erőnkből, amennyi gyermekként odahaza kaptunk vagy tanultunk. 
 
                Szeretni hatalom. 

a076abcf-5427-4c18-924c-fd27e55ef38c.jpeg

 
Szeretni meg kell tanulnunk, éppen úgy, mint a matek leckét általános iskolában, a kötelező olvasmány főszereplőinek nevét vagy természetismeret órán a növények eredetét és besorolását. 
 
         Szeretni is meg lehet tanulni. 
 
Ez nem kötelező olvasmány, csak ajánlott. Szeretet nélkül ugyanis nem működünk jól. Aki nem tud szeretni rendesen, megfelelőképpen, úgy, hogy az ő lelkének is jó legyen, és a másik ember is áldottabb legyen tőle, az előbb-utóbb hiányt fog szenvedni életében. Hiánybetegséggel fog küzdeni a lelkében, mint ahogy a testből is hiányozhat ásványi anyag vagy nyomelem. 
 
Sokan küszködnek vashiánnyal vagy kálciumhiánnyal, s ennek következtében egyéb betegségek is kialakulhatnak nála. Ugyanígy az az ember, akinek nem jutott elég szeretet gyermekkorában, nem látott egyetlen jó mintát sem, egy fásult, lelkileg torz emberi lénnyé fejlődhet, ha nem figyelnek rá. Nem érti, nem érzi, amikor mások szeretni tudnak körülötte. 
_Nem értékeli a szeretetet, mert _meg sem ismerte. Bizonyos értelemben valamiképpen mindnyájan szeretethiányosak vagyunk, akkor is, ha eleget kaptunk belőle növekedésük során. 
 
Szeretni tudni kell,
muszáj megtanulnunk. 
 
Végsősoron könnyű helyzetben vagyunk, mert a világ Teremtője maga a Szeretet. 
 
 
Ő pedig türelmes. Tudja nagyon jól, mennyi igazságtalanságon és megaláztatáson mentünk keresztül vagy éppen ellenkezőleg: mennyi rajongás és kényeztetés volt utunkon, míg eljutottunk oda, ahol most, ahol ma vagyunk. 
Az, ahol ma tartunk, tulajdonképpen minden eddigi napunknak a végeredménye.  Egy részösszeg vagy végösszeg…
 
Lehetséges, hogy elégedettek vagyunk, de mivel hiánylényként, azaz Isten-függő emberekként létezünk egy ellenséges közegű világban, nagy valószínűséggel mindnyájunknak van mit pótolnia a szeretet területén. A jó hír most is az, hogy nem vagyunk egyedül, Isten soha nem hagyott magunkra, Ő mindig karnyújtásnyira van tőlünk - vagy már a szívünkben él. Akár így, akár úgy, soha nem állhatunk vesztésre, mert Ő örökké élő Isten, mi pedig az Ő teremtményei vagyunk. 
 
Megkérhetjük, hogy tanítson bennünket szeretni. Ő úgy fogja ezt megtenni, mint a legjobb pedagógus: pontosan úgy fog bennünket vezetni és tanítani, ahogy nekünk, személyenként és egyenként a legmegfelelőbb. Adódnak majd helyzetek, pillanatok, amik vissza nem hozhatóak, és meg kell tanulnunk megragadni a pillanatot, az abban rejlő lehetőséget, ha előre akarunk lépni a szeretet-iskolában. Sokszor botladozók, bátortalanok vagyunk - vagy éppen túl hevesen reagálunk dolgokra; emberek vagyunk. 
Az a mi szerencsénk, hogy járt köztünk egy örökélő Ember, akire ma is számíthatunk… Amikor megkérjük,  hogy „segíts nekem szeretni!”… 
 
Azt mondta nekünk ez az örökélő Ember, hogy a tőle kapott szeretettel még az ellenségeinket is képesek leszünk szeretni. És ha Ő ezt mondta, az úgy is van. Kételkedés nélküli hittel, és nulla szkepticizmussal kell Feléje fordulnunk, igazi gyermeki lélekkel, mintha ma születtünk volna - hagynunk, hogy Ő neveljen fel bennünket az Ő szeretetében, ami tiszta. 
 
          __Érdekmentes szeretet. 
 
Ha ma születtünk volna meg és ez az örökélő Ember lenne a nevelőapánk, mindenben Őrá hasonlítanánk. Ha szembe jönne velünk valaki az úton, bárki, mindenki azt mondaná, hogy „tiszta apád vagy!”. 
És milyen igaz, az ember valóban olyan lesz, mint az, aki felneveli. 
Meg kell tanulnunk __minden nap__ gyermekként tekintenünk az örök Életből hozzánk eljött Apánkra, mert Ő a mi Atyánk képmása. 

a048a688-0c52-46c2-98f7-8d80a5ad453d.jpeg

Isten maga járt a Földön, amikor az emberből kifogyott a szeretet, és már azt is elfelejtette, hogy a Teremtő él és az ő Istene volt valaha…
 
Kapnunk kell Tőle ahhoz, hogy adhassunk. 
Márpedig aki kér, az mind kap. 
És tudni fogunk szeretni. 
Szeretni Istent, 
szeretni magunkat, 
szeretni a társunkat, 
gyermekeinket, 
szüleinket, 
s mindazokat is, akik minket gyűlölnek. 
 
     Mert a szeretet sokkal erősebb, 
         mint a halál vagy a gyűlölet, 
 
sőt az általuk ejtett sebeket is mind-mind képes a Szeretet ereje begyógyítani! 
Ez csoda. Valóban az. 
 
         __Az Isten igazságos ereje.__
 
 
Szeretni képesség. 
 
Azé az emberé, akit az Örökélő nevel. 
Meg fogja látni a világ, hogy kik az Övéi. 
Erről mindenki megismer majd bennünket, hagynunk kell ezért, hadd hódítson a Szent Szellem rajtunk keresztül is. Menni fog ez. 
Csak gyakorolnunk kell.
 
 
 
 

dd94698a-1212-44d0-813b-64906c9a177f.jpeg